Crossmediale whattuh?!

crossmediale whattuh?

Drie maanden geleden ben ik gestart met een nieuwe opleiding. En ja wel hoor op het HBO! De opleiding die ik na veel overwegen gekozen heb is Crossmediale Communicate. Na elke keer uitleggen wat de studie inhoudt is het tijd voor wat meer verduidelijking.

‘Welke opleiding doe je nu precies?’

Deze vraag staat toch wel op nummer een bij de meest gestelde vragen wanneer ik over mijn studie begin. Dus laat ik deze blog beginnen met een eenvoudige uitleg over wat mijn opleiding nu precies inhoudt. Dan is deze vraag voor iedereen beantwoord. Ik zal iets bekennen toen ik ging kijken naar de studie wist ik ook niet precies wat het inhield, dus het is niet zo gek dat je het niet kent. De opleiding bestaat ook pas drie jaar (uit mijn hoofd) dus veel studiejaren zijn er nog niet van geweest. Maar puntje bij paaltje hebben de docenten in het eerste blok goed duidelijk gemaakt wat de opleiding precies inhoudt en hoe je het kan uitleggen aan mensen in je omgeving.

Als ik de verhalen van mijn docenten even kort samenvat komt het neer op de volgende uitleg.

” Bij crossmediale communicatie is er bij een concept is er altijd 1 hoofdmedia dat ondersteund wordt door meerdere andere media. Hierbij kun je denken aan de website als hoofdmedia en Facebook en Instagram als ondersteuning. De andere media zoals social media geven een meerwaarde: meer info die op een andere manier wordt gebracht, passend bij het medium. Het gebruik van verschillende media zorgt voor meer interactie met / participatie door het publiek”

Kort samengevat; crossmediale communicatie is een manier van communicatie waarbij de belangrijke uiting ondersteund wordt door andere media. Wat zorgt voor meerwaarde en meer interactie met de doelgroep.

De opleiding is een Associate Degree. Uuhh wat?! De alarmbellen gaan af! Dit is een tweejarige opleiding op hbo-niveau waarbij je een erkend diploma ontvangt.  Je kunt hierna aan de slag of je kunt doorstuderen in het derde jaar van een gekoppelde bacheloropleiding.

‘Wat behandel je tijdens de opleiding?’

De vakken die we krijgen zo divers en dat maakt de hele opleiding juist zo leuk. De periodes zijn zo in gedeeld dat de vakken aansluiten bij de projecten van die periode, nice! Persoonlijk vind ik het heel fijn werken dat de theorie samenkomt in de projecten die we die periode uitvoeren. Maar oké terug naar de vakken; Communicatie theorie, beeldcommunicatie, copywriting, media, storytelling, pers- en klantgericht schrijven en nog heel veel meer. Als je nieuwsgierig bent naar de andere vakken die ik zal krijgen in het eerste jaar, bekijk dan even de link verderop!

Naast de vragen over welke vakken erbij horen is andere veel voorkomende vraag toch wel wat ik later met de opleiding kan en dan zeker in combinatie met mijn opleiding tot grafisch vormgever. Ik zal jullie even kort vertellen aan wat voor banen je zou kunnen denken.

 • Community manager
  Je ontwikkelt en beheert communities op sociale media, creëert interactie met de doelgroep en coördineert de creatie van creatieve content voor organisaties. Je zorgt ervoor dat de organisatiedoelstelling doorvertaald wordt naar sociale media.
 • Content manager
  Je beheert en creëert content. Daarnaast stem je de content af op de verschillende kanalen. De content manager verkrijgt samen met de community manager content uit de community en volgt trends en ontwikkelingen.
 • Online marketeer
  Als online marketeer heb je kennis van SEO & SEA en social advertising. Je bedenkt strategieën voor e-mailmarketing, sociale media marketing en mobile marketing.
 • Social Media manager
  Je bent verantwoordelijk voor het community management op diverse sociale media platformen. Je ontwikkelt, activeert en beheert de verschillende platformen en zet deze op verschillende manieren voor de organisatie in. Je ziet toe op een goed gebruik van de social media, coördineert en rapporteert over de kwalitatieve en kwantitatieve resultaten. Je houdt klanten op de hoogte en onderhoudt contact met deze klanten via deze platformen.

Hier kan je in alle rust nog meer informatie vinden over mijn opleiding: Crossmediale communicatie.

– Foto uit de header is afkomstig van Kaboompics

Dit vind je vast ook leuk!

 1. Hoi! ten eerste een hele leuke blog en het helpt mij ook bij het kiezen van mijn studie! Ik vroeg mij ook af of je deze opleiding op de Hogeschool van Rotterdam toevallig doet?

  ik ben van plan om deze opleiding ook te gaan doen, alleen kom ik er niet achter of ik nou na die twee jaar zekers te weten in het 3e jaar van bijv. de hbo opleiding Communicatie kan instromen… of dat ik na die 2 jarige opleiding mn bachelor weer opnieuw moet beginnen en dan 4 jaar weer. Hoop dat jij mij hierbij kan helpen! groetjes liza

  1. Hoi Liza,

   Wat leuk om te horen dat mijn blog je helpt bij het kiezen van je studie. Ik volg de opleiding inderdaad aan de hogeschool van Rotterdam.
   Als ik het goed heb onthouden n.a.v. de open dag vorig jaar, is de mogelijkheid inderdaad dat je sowieso mag doorstromen.
   Mocht je het voor de volle 100% zeker willen weten raad ik je aan langs te komen op de open dag of even een mailtje te sturen naar de school.

   Maar ik raad je de studie zeker aan!

   Liefs, Lara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge