Social media challenge #4 – Digitale detox!

digitale detox

Overal komt een eind aan zeggen ze hè. Maar de social media challenge heb ik toch alweer een maand extra volgehouden en helemaal tevreden ben ik nog niet. Na twee maanden is het tijd voor een terugblik en natuurlijk een blik vooruit. Want wat zijn de plannen voor de komende tijd? Hoe zien de komende weken eruit en een volledige dag offline ?! Ga ik dat volhouden?

Zijn er bevindingen gedurende de social media challenge?

Twee maanden, acht weken, 56 dagen verder alweer.. en nog altijd ben ik niet volledig waar ik wil zijn. Erg? Nee zeker niet want ik ga gewoon door met de veranderingen en het behalen van de gestelde doelen. Hoelang ik hier de tijd voor nodig zal hebben weet ik niet, maar komen zal ik er. Toen ik begon met de challenge bracht ik dagelijks vele uren online door, sprong mijn beeld elke keer weer op bij alle meldingen en wilde ik alles bijhouden. Iets wat resulteert in veel afleiding en onrust in je hoofd en lichaam. Dus veranderingen zijn er zeker geweest. Mijn hoofd is veel rustiger als het gaat om het feit ‘alles willen bijhouden’. Dit gevoel is zeker de laatste maand een stuk minder aanwezig, want wat kan offline tijd fijn zijn.

De conclusies na twee maanden zijn toch wel dat ik véél beter slaap wanneer ik mijn telefoon ruim voor ik ga slapen weg leg en even geen schermen zie voor ik naar dromenland vertrek. Het beter slapen heeft daarnaast ook het nodige positieve effect op de rust in mijn hoofd en mijn lichaam. De concentratie die ik aan het begin niet meer had om één bepaalde taak te vervullen voor ik aan het volgende begon is weer terug, ik slaap meer aan een stuk door i.p.v. ruim 4 keer per nacht wakker. Maar zoals je vast al wel hoort aankomen, er is zeker nog meer te veranderen en ik wil zeker uitzoeken hoe en wat.

Digitale detox

De meldingen staan al uit van de nodige apps, waaronder Instagram. Dit scheelt zoveel pop-ups op een dag dat is niet normaal. Maar de hoeveelheid pop-ups ligt nog altijd veel te hoog. Whatsapp, Facebook, mail alles komt voorbij op een dag. Ik zal nooit alle meldingen uitzetten aangezien mijn mail en agenda ervoor zorgen dat ik veel belangrijke dingen snel en dus op tijd te zien krijg of niet vergeet. Maar Facebook kan zeker wel uit, dus iets wat ik ga doen! Vanuit school heb ik de uitdaging/verplichting gekregen om een online detox te doen. Iets waar veel mensen in deze tijd niet aan moeten denken of althans zich het niet kunnen voorstellen. De opdracht luid als volgt; een volledige dag, dus 24 uur, offline. En dan niet alleen geen internet maar echt geen telefoon en het liefst ook geen televisie en laptop. Een echte uitdaging voor deze tijd. Maar ik ga het doen! Eens kijken hoeveel en wat ik ga doen op zo’n dag waarop ik niet bezig hoef te zijn met een telefoon of computerscherm. Eigenlijk lijkt het mij heel fijn. Wanneer ik deze dag gehad heb, zal ik zeker mijn ervaring en bevindingen met jullie delen. En wie weet zal ik wel vaker een volledige dag offline gaan doorbrengen.

De stappen voor nu zijn; meer meldingen op mijn telefoon uitzetten, een dag volledig offline zijn en ’s avonds nog meer tijd zonder beeld doorbrengen om nog beter en meer te kunnen slapen. Stay tuned tot de volgende update!

Dit vind je vast ook leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge